Mi az a török kávé és hogyan készül?

A török kávé egy különleges ízvilággal rendelkező ital, amelynek gyökerei az Oszmán Birodalomba nyúlnak vissza. Számos kultúrában találkozhatunk különböző variációival, azonban az eredeti török kávé készítési módja és ízvilága egyedülálló. Az UNESCO a kulturális örökség részének ismerte el a török kávézás hagyományát 2013-ban.

A török kávézás hagyományai a 16. századra vezethetők vissza. Törökországban a kávé elsőként Jemenből származó zöld kávébab formájában jelent meg. Az oszmánok hamarosan felismerték, hogy a kávébab főzése és a belőle készült ital élvezete remek lehetőséget biztosít a társadalmi életre, a beszélgetésekre és a relaxálásra.

A kávézás tehát közösségi tevékenységként lépett be a köztudatba, amihez különleges szertartásokat is kialakítottak. A kávéfőző, más néven cezve, a török kávé elkészítésének központi eleme volt. Ez egy rézből vagy bronzból készült edény volt, amelynek hosszú nyele távol tartotta a kezeket a forró nedűtől. Ma már a cezve rozsdamentes acélból, alumíniumból vagy kerámiából készül.

A török kávé elkészítése gyakorlatilag művészi szinten zajlik. A folyamat finoman őrölt kávébabokkal kezdődik, amelyeket cezvében kevernek össze vízzel, a cukor pedig ízlés szerint adható hozzá. A kávét lassan, alacsony hőfokon kell főzni, amíg habos nem lesz. A török kávé tipikusan sűrű állagú és erős ízű. Fontos, hogy a cezvét közvetlenül a forráspont előtt vegyük le a tűzről, mert ha túl sokáig főzzük, a kávé elveszíti jellegzetes ízét és aromáját. A finoman őrölt kávézacc a csészében marad, ami miatt a török kávét általában nem isszák ki teljesen.

A modern technológiák ugyan lehetővé teszik a kávé gyorsabb és egyszerűbb elkészítését, de a kulturális és történelmi értékek miatt a török kávénak továbbra is jelentős a szerepe és még manapság is meglehetősen nagy népszerűségnek örvend szerte a világban.

Törökországban a kávézás továbbra is fontos szerepet játszik a társadalmi életben. A török kávéházak napjainkban is helyet adnak a baráti társaságoknak, hogy beszélgessenek vagy éppen sakkozzanak egyet és megízleljék a finomabbnál-finomabb kávékülönlegességeket. Érdekesség még, hogy számos török család ragaszkodik a hagyományos kávéfőzési szertartáshoz, különösen ünnepek alkalmával.

Nemzetközi szinten a török kávé népszerűségét részben annak egyedi íze és készítési módja magyarázza. Sokan élvezik az erős, sűrű kávét, ami teljesen más, mint a hagyományos espresso vagy filteres kávé.

A török kávé szimbóluma a társasági életnek, a pihenésnek és a történelemnek, ami összeköti a múltat a jelennel.

Akár az Illy darált kávéi akár a Bialetti darált kávéi mind-mind kiváló minőségűek, de nem a török kávé elkészítéséhez valók. Itt  ugyanis fontos figyelembe venni, hogy az őrölt kávénak nagyon finomra őrölve kell lennie, majdnem por állagúra. Hagyományosan a török kávé Arabica kávébabból készül, de használható Robusta is, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk. Az Arabica kávébabok általában finomabb és lágyabb ízűek, míg a Robusta kávébabok erősebbek és keserűbbek lehetnek.

biztonságos fizetés


BIZTONSÁGOS FIZETÉSI MÓDOK

bankkártya,
V Pay,
utánvét,
átutalás

szállítás


SZÁLLÍTÁS AKÁR 1 MUNKANAPON BELÜL

házhoz szállítás,
GLS csomagpont,
Foxpost csomagpont
személyes átvétel

szállítás


SZÁLLÍTÁSI DÍJ
1190 FT-TÓL

ingyenes szállítás


INGYENES SZÁLLÍTÁS
25 000 FT-TÓL

ügyfélszolgálat


ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 20 424 7070,
info@mardonicafe.hu