Hogyan főzzünk jó kávét?

Ahhoz, hogy egy csésze finom kávét élvezhessünk, nem csak egy remek kávéfőzőre és jó minőségű kávéra van szükségünk, ugyanis a kávéfőzés valódi művészet, amely az alapanyagoktól a főzési technikáig számos tényezőn alapul.

A kiváló nedű elkészítésének első lépése a megfelelő kávé kiválasztása. A frissen pörkölt kávé bizonyul a legjobbnak, hiszen a pörkölés után néhány nappal már kezdi elveszíteni az aromáját. Ezen kívül a minőség is rendkívül fontos, célszerű arabicat választani, amelyet általában finomabb íz jellemez, mint például a robustat.

A kávé őrlése is nagy hatással van az ízére, lehetőleg közvetlenül a főzés előtt őröljük meg, hogy megőrizze frissességét. Az őrlés durvasága pedig azon múlik, milyen típusú kávéfőzőt használunk. A török kávéhoz finomra őrölt kávé szükséges, míg a frenchpresshez durvábbra őrölt az ideális.

A jó minőségű, klórmentes víz elengedhetetlen a finom kávé elkészítéséhez. A víz hőmérséklete is lényeges, általában 90-96 Celsius-fok közötti hőmérséklet javasolt a legtöbb kávéfőző esetében. Túl forró víz keserűvé teheti a kávét, míg a túl langyos víz nem oldja ki kellően az ízeket. Az ideális kávé-víz arány változhat a kávé típusától és az ízlésünktől függően, de általában 1-2 teáskanál őrleményt javasolt 180 ml vízhez adni.

Milyen kávéfőzési módszerek vannak?

Az espresso gépek nagy nyomás alatt préselik a forró vizet a finomra őrölt kávén át, így koncentrált, erős nedűt eredményeznek, de ez képezi az alapját a cappuccinonak és a lattenak is.

A french press egy olyan eszköz, amelyben a kávét együtt hagyjuk a forró vízzel egy bizonyos ideig, majd a szűrő segítségével leszorítjuk az őrölt kávét az aljára. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a kávé tovább érintkezzen a vízzel, ami által az ízek jobban előjönnek.

Az AeroPress egy viszonylag új eszköz, amelynél egy hengert kell nyomnunk a kávé elkészítéséhez, egészen addig, amíg sziszegést nem hallunk, ez körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe. Az eredmény egy tiszta, ízletes kávé lesz, aminek kevés a savtartalma.

A leggyakoribb hiba, amit a kávéfőzés során többen elkövetnek az a rossz víz-hőmérséklet, a nem megfelelő őrlés és az arányok rossz megítélése. Emellett a kávéfőző tisztaságát is ellenőrizzük, mivel nagyban befolyásolhatja az ízvilágot. Ezen kívül a vízkő is befolyásolhatja a gép teljesítményét és a kávé minőségét, ezért rendszeres vízkőrtelenítés is szükséges.

Próbáljunk ki különböző technikákat és kávéfajtákat, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabbat. Az igazi kávéfőzés művészetében mindig van hely a kísérletezésnek és a személyre szabásnak.

biztonságos fizetés


BIZTONSÁGOS FIZETÉSI MÓDOK

bankkártya,
V Pay,
utánvét,
átutalás

szállítás


SZÁLLÍTÁS AKÁR 1 MUNKANAPON BELÜL

házhoz szállítás,
GLS csomagpont,
Foxpost csomagpont
személyes átvétel

szállítás


SZÁLLÍTÁSI DÍJ
1190 FT-TÓL

ingyenes szállítás


INGYENES SZÁLLÍTÁS
25 000 FT-TÓL

ügyfélszolgálat


ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 20 424 7070,
info@mardonicafe.hu