Kávépörkölés: mennyit számít, hogyan pörkölik a kávét?

A kávéipar izgalmas részét képezi a pörkölés, gondoljunk csak bele, hogy adott egy aprócska kis zöld kávészem, aminek önmagában nincs semmilyen illata, majd egy fantasztikus eljárásnak köszönhetően válik aromás és különleges ízű pörkölt kávészemmé. A frissen pörkölt kávé illata rabul ejtő és teljes mértékben magával ragadja az embert.

Nem mindegy, hogy milyen a zöld kávé nedvesség tartalma, normál körülmények között 10 és 12% közé tehető, ugyanis más a pörkölési profil, ha ennél alacsonyabb és más az eljárás, ha magasabb. Alacsonyabb nedvesség tartalom fennállása esetében rendkívül óvatosan kell bánni a hőkezeléssel, magas nedvességnél pedig extra hőt kell biztosítani.

A kávészem fajsúlya is mérvadó, ha nagyobb, akkor a pörkölés lényegesen több energiát igényel. A pörkölést a szemek mérete is meghatározza, sűrűbbnek mondhatóak a nagyobbak, ezért a szemeken való áthatoláshoz is jelentősebb energia szükséges. A pörkölőmester munkáját az is segíti, ha tudja, hogy milyen területről származik a kávé. A pörkölés ideje alatt a pörkölőmester egyik fő feladata, hogy gyakran vegyen mintát.

Mikor lesz valakiből kávépörkölő mester?

A kávépörkölés rengeteg tapasztalatot igényel, ezért van az, hogy Olaszországban a kávépörkölő mesterek tanoncnak nevezik magukat az első 5 évben. Minden profi mesternek meg vannak a saját fortélyai, technikai megoldásai, ezeket nem szívesen osztják meg másokkal. Tehát több év mire valaki pörkölő mesterré válik, hiszen időbe telik mire kellő tapasztalatot szerez, illetve kialakul saját stílusa.

Mi történik pontosan a zöld kávészemekkel a pörkölés során?

A zöld szín először sárga lesz, végül bebarnul és a kávészem a duplájára növekszik. Eközben sűrűsége lecsökken a felére és íze kezd édeskéssé válni. Amennyiben sokáig tart a pörkölés az édeskés ízvilág eltűnhet. A folyamat során rengeteg aroma fejlődik ki és a szemek hangosan reccsennek mihelyt kiengedik a vízgőzt és a gázokat, amelyek nyomás alatt voltak.

biztonságos fizetés


BIZTONSÁGOS FIZETÉSI MÓDOK

bankkártya,
V Pay,
utánvét,
átutalás

szállítás


SZÁLLÍTÁS AKÁR 1 MUNKANAPON BELÜL

házhoz szállítás,
GLS csomagpont,
Foxpost csomagpont
személyes átvétel

szállítás


SZÁLLÍTÁSI DÍJ
1190 FT-TÓL

ingyenes szállítás


INGYENES SZÁLLÍTÁS
25 000 FT-TÓL

ügyfélszolgálat


ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 20 424 7070,
info@mardonicafe.hu