Az ír kávé

A legtöbb híres ital feltalálásához valamilyen történetet, esetleg teljesen be nem bizonyítható legendát társítunk. Az ír kávé eredete egészen pontosan meghatározható, ugyanis rengeteg szem- és fültanúja volt annak, amikor először, Írországban felszolgálták. Az írországi Foynes-i repülőtéren séfként dolgozó Joe Sheridan találta fel. A helyszín akkoriban egy nagyon forgalmas légi kikötőnek számított, hiszen innen indultak Európából Amerikába repülőgépek. Az időjárás errefelé gyakran igen zord, ami sokszor ahhoz vezetett, hogy el kellett halasztani egy-egy repülőgép indulását.

Az 1940-es évek elején történt, hogy egy utasszállító gépet vissza kellett fordítani az ír légibázisra a rossz időjárási viszonyok miatt. A repülőtéren működő étterem a hír hallatán azonnal elkezdett felkészülni az utasok fogadására, akik nyilván bosszúsan érkeztek meg. A séf szerette volna lenyűgözni vendégeit, ezért egy különleges italt szeretett volna felszolgálni aznap este.

Joe Sheridan a következőt találta ki: egy kis méretű, talpas, leginkább miniatűr söröskorsóra emlékeztető pohár aljába cukrot tett, amit felöltött forró kávéval és whiskyvel, majd a tetejére tejszínt csorgatott. A meleg ital alaposan meglepte a vendégeket, a történetek szerint teljes csend lett az étteremben, mígnem valaki megkérdezte a séfet: „Hé haver, ez brazil kávé?” A szakács válasza pedig a következő volt: „Nem, ez ír kávé”. A feljegyzések szerint innen ered tehát az ír kávé.

Amerikai térhódítása, és az ír kávé napjainkban

Az ír kávé feltalálója rövid időn belül Amerikába költözött, és egy kávézóban kezdett el dolgozni. Ott próbálta megismertetni a helyiekkel az ír kávét, de időbe tellett, mire elfogadták és megkedvelték a furcsa, alkoholos fekete nedűt.

Persze az amerikaiak kicsit másként emlékeznek a történetre. Létezik egy olyan teória is, miszerint egy Stanton Delaplane nevű író mesélt egy San Franciscó-i baristának erről az italról, aki viszont sehogy sem tudta elkészíteni. A leírások szerint ezért az illető személyesen látogatott el Írországba, hogy egyenesen Joe Sheridantól tanulja meg a kávé helyes elkészítésének módját.

Mára az ír kávét többféleképpen el lehet készíteni, akár otthon is. Közös a receptekben, hogy ehhez mindössze cukorra, kávéra, whisky-re és tejszínre van szükség. Egyesek karamellizálják előbb a cukrot, mielőtt felöntik a fekete nedűvel, mások pedig csokoládé porral, vagy reszelt fahéjjal dobják fel az ital tetejét. Egy dolog azonban bizonyos: a didergős őszi és téli délutánokon mindegyik változat megmelengeti a testet és a lelket egyaránt!

biztonságos fizetés


BIZTONSÁGOS FIZETÉSI MÓDOK

bankkártya,
V Pay,
utánvét,
átutalás

szállítás


SZÁLLÍTÁS AKÁR 1 MUNKANAPON BELÜL

házhoz szállítás,
GLS csomagpont,
Foxpost csomagpont
személyes átvétel

szállítás


SZÁLLÍTÁSI DÍJ
1190 FT-TÓL

ingyenes szállítás


INGYENES SZÁLLÍTÁS
25 000 FT-TÓL

ügyfélszolgálat


ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 20 424 7070,
info@mardonicafe.hu