Ismerjük meg a kávé történetét

A kávéról több legenda is létezik, az egyik szerint egy etióp pásztor fedezte fel a kávészemekben rejlő frissítő hatást. Mindezt a kecskéin vette észre, akik lényegesen élénkebbé váltak, amikor piros bogyót legelésztek. Az észrevételét megosztotta a helyi szerzetesekkel, ők pedig rájöttek, hogy ha megpörkölik a bogyókat, ízletes nedűt készíthetnek belőlük.

Egy másik történet alapján élt egy Rhazes nevezetű arab orvos, aki a kávét élénkítő növényként a gyógyításban is alkalmazta, mindezt fel is jegyezte a „Kontinens” című munkájában.

A kávék termesztését először Jemenben kezdték el, ahol a teraszos gazdálkodás volt a jellemző. A kávézáshoz köthető szokásokat végül zarándokok juttatták el Mekkába és Medinába, innen pedig már nem volt megállás egészen a Közel-Keletig. Kis idő elteltével a kávétermesztés felkapott lett Arábiában és Egyiptomban is, végül a fogyasztása mindennapossá vált.

Térhódítása Európában

A 16. században olyan utazók és botanikusok hoztak híreket a kávéról Európába, akik a Közel-Keleten jártak és arról számoltak be, hogy egy ismeretlen növényből milyen finom italt ittak. A kereskedők kaptak is a alkalmon és hamar felismerték, hogy megannyi lehetőség rejlik az újdonságban. Az első kávészemek az 1600-as évek elején érkeztek meg Olaszországba, egészen pontosan Velencébe és ez volt az a pillanat, amikor az európai lakosok is elkezdhettek megismerkedni a kávéval. A velencei szállítmányról szóló hírek gyorsan terjedtek, így rövid idő elteltével holland kereskedők is informálódtak a kávéról és annak termesztéséről. Ezt követően a kávé népszerűsége szinte már minden területre eljutott és rendkívül felkapott lett.

A hirtelen jött hírnévnek köszönhetően létrejött egy új társasági színtér és egymás után nyitottak meg a kávéházak. Az első kávéház szintén Velencében nyitotta meg kapuit 1624-ben és a La Bottega del Caffé nevet kapta. Jelenleg a világ legnagyobb kávétermesztő országa Brazília.

Jó tulajdonságai

A kávénak egyébként egészségügyileg is remek hatásai vannak, ezt már kutatások is alátámasztják, nem csak élénkít, hanem elősegíti a súly szabályozását, támogatja a szív- és érrendszert, véd a májbetegségek ellen, ráadásul még antioxidánsokban is meglehetősen gazdag.

biztonságos fizetés


BIZTONSÁGOS FIZETÉSI MÓDOK

bankkártya,
V Pay,
utánvét,
átutalás

szállítás


SZÁLLÍTÁS AKÁR 1 MUNKANAPON BELÜL

házhoz szállítás,
GLS csomagpont,
Foxpost csomagpont
személyes átvétel

szállítás


SZÁLLÍTÁSI DÍJ
1190 FT-TÓL

ingyenes szállítás


INGYENES SZÁLLÍTÁS
25 000 FT-TÓL

ügyfélszolgálat


ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 20 424 7070,
info@mardonicafe.hu