A kávédaráló története

A kávédaráló története olyan gazdag és összetett, mint az általa őrölt aromás kávébaboké. A kávékészítés e nélkülözhetetlen eszköze évszázadokon és kontinenseken átívelő történelmet tudhat maga mögött, és a kezdetleges eszközöktől a ma ismert, elegáns, elektromos gépekig fejlődött. A kávédaráló útja tükrözi magának a kávénak az útját.

A kávé világában az őrlő kulcsszerepet játszik. Ez az eszköz hidat képez a nyers, zöld kávébabok és a végső, főzött nedű között. Feladata, hogy a kávészemeket a megfelelő méretű őrleménnyé zúzza, és eközben felszabadítja az ízeket és aromákat.

A kávéőrlő története magának a kávénak a felfedezésével kezdődik. A legenda szerint Kaldi, egy etiópiai kecskepásztor volt az, aki először bukkant rá a kávé energizáló hatására. Észrevette, hogy az állatai sokkal energikusabbak, ha egy bizonyos növény piros bogyóit fogyasztják. Miután megkóstolta ő is, érezte az élénkítő hatását.

A kezdeti időkben a kávécseresznyét egy egyszerű, de hatékony eszközzel zúzták össze: a mozsárral és a mozsártörővel. Ez a módszer volt az első ismert módja a kávé őrlésének, amely Kr. u. 800 körül jelent meg. Az etiópok addig tördelték a kávécseresznyét, amíg az finom porrá nem őrlődött, amit aztán lefőztek, hogy erős italt készítsenek belőle.

A mozsártól a modern kávéőrlőkig

Ahogy a kávé Etiópiából elterjedt a világ más részein, a kávé őrlésére használt módszerek is fejlődni kezdtek. A görögök, akik az akkori korhoz képest számtalan újítást találtak fel, már i.e. 1350 körül találták fel a malom koncepcióját. A malmot eredetileg gabona őrlésére használták, de az építmény kialakítása a kávé őrléséhez is megfelelő volt, ami jelentős előrelépést jelentett a kávédarálók körében.

A 15. században megint újítottak. Máig nem tudni pontosan, de a törökök, vagy a perzsák találták fel az első fűszerdarálót. A fűszerek finom porrá őrlésére tervezett eszközt hamarosan kávéőrlésre is elkezdték használni.

1665-ben Nicholas Book volt az első, aki az első, kifejezetten kávéőrlésre kitalált malmot megépítette. Ez volt az első alkalom, amikor egy darálót kizárólag a kávébabok őrlésére terveztek.
Az eszközt a 18. században a “londoni kávéőrlő” néven ismert Humphrey Broadbent fejlesztette tovább. A kifejezés egy olyan kávédarálóra utalt, amely Hollandia előkelő polgárai körében volt népszerű, akik inkább saját maguk pörkölték és őrölték a kávébabot.

A kávédarálók történetébe bekapcsolódik az Egyesült Államok

A 18. század végén Thomas Bruff, aki hivatását tekintve fogorvos, a hobbija pedig a feltalálás volt, megkapta az első amerikai szabadalmat a kávédarálóra. Bruff egy falra szerelhető készüléket tervezett, amely durva és finom fogakkal ellátott fémanyák között vágta a kávébabot. Ez az innovatív konstrukció jelentős előrelépést jelentett a technológiában.
1828-ban a connecticuti Charles Parker kapott megbízást a kávéőrlő tervezésének továbbfejlesztésére, akinek munkájának gyümölcse egy még hatékonyabb és eredményesebb őrlési folyamat lett, ami hozzájárult a kávé általános minőségéhez.

A Hobart Manufacturing Company által 1898-ban bevezetett szalagdaráló ugrásszerű fejlődést jelentett a kávédarálók történetében. A készülék lényegében egy szíj segítségével továbbította az energiát az őrlőszerkezethez, ezzel pedig megteremtette a ma ismert elektromos változatok alapját.

Megjelennek a modern kávédarálók

A 20. századba lépve a kávédaráló jelentős átalakuláson ment keresztül. Az áram megjelenése új korszakot hozott, és lehetővé tette az elektromos őrlők kifejlesztését. Ezek a modern gépek elegáns kialakításukkal és komolyabb funkcióikkal szöges ellentétben álltak a múlt kézi őrlőivel.

Az villamosenergiával működő gépek olyan szintű kényelmet és egységes minőséget kínáltak, amely korábban elérhetetlen volt. Egy gombnyomással, másodpercek alatt képesek voltak pontos méretűre őrölni a kávébabot. Ez nemcsak időt takarított meg, hanem egységes őrlést is biztosított, ami elengedhetetlen a tökéletes kávé elkészítéséhez.

Ha ön is szeretné a kávészemeket saját maga őrölni, vagy olyan főzője van, amely erre alkalmas, akkor kávé webáruházunk kínálatában rengeteg szuper márka közül válogathat. Ha pedig nem akar a darálással bajlódni nyugodtan választhatja előre darált kiváló kávénk valamelyikét.

biztonságos fizetés


BIZTONSÁGOS FIZETÉSI MÓDOK

bankkártya,
V Pay,
utánvét,
átutalás

szállítás


SZÁLLÍTÁS AKÁR 1 MUNKANAPON BELÜL

házhoz szállítás,
GLS csomagpont,
Foxpost csomagpont
személyes átvétel

szállítás


SZÁLLÍTÁSI DÍJ
1190 FT-TÓL

ingyenes szállítás


INGYENES SZÁLLÍTÁS
25 000 FT-TÓL

ügyfélszolgálat


ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 20 424 7070,
info@mardonicafe.hu